Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » 5 Tips om als kok goed je dag door te komen

5 Tips om als kok goed je dag door te komen

We kennen het allemaal wel. Aan het eind van je energie, heb je nog een stukje shift over…en dat terwijl je de volgende dag ook weer moet knallen.

Vooral in deze tijd, waarin er veel werk te doen is en het team wellicht niet helemaal op volle sterkte, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Wij hebben 5 tips voor je om beter de dag door te komen, zodat je de dag erna ook weer fris kan starten:

 

Tip 1: Neem 2 paar schoenen mee

Als je elke dag dezelfde schoenen draagt belast je dezelfde drukpunten, maar door halverwege je shift (op een rustig moment) andere schoenen aan te trekken, wisselt dit af. Het voelt echt een stuk fijner als je een fris paar schonen aan je warme, vermoeide voeten mag trekken!

 

Tip 2: Drink genoeg water en eet goed

We kennen allemaal de drukte tijdens het werk waardoor je vergeet te drinken. Stop daarmee!

Aangezien ons brein 85% uit water bestaat en hij constant afhankelijk is van watertoevoer om te kunnen functioneren verlies je focus en alertheid. Hierdoor worden sneller fouten gemaakt. Maak bijvoorbeeld één iemand in de keuken verantwoordelijk voor de wateraanvoer en zet grote kannen en glazen neer, waar je als kok uit kan drinken. Zorg voor een glas wat je kenmerkt, zodat je weet welke van jou is. Gebruik bijvoorbeeld een elastiekje, een stuk tape of beschrijf je glas met een marker. 

Ook goed eten is van belang. Het is de brandstof om goed te kunnen presteren, dus probeer echt een volwaardige maaltijd binnen te krijgen, en vraag je werkgever ook om dit beter te verzorgen als dit niet het geval is. 

 

Tip 3: Sta rechtop

Door middel van sportoefeningen kunt je je spieren trainen, zodat je op je werk minder snel last krijgt van je lichaam. Let er ook op tijdens de shift, dat je rechtop, op beide benen blijft staan. Zet je benen iets uit elkaar en verdeel je gewicht gelijk over beide voeten. Ga niet heen en weer huppen of op één heup/been leunen, dit verergert juist je klachten.

 

Tip 4: Werk veilig

Gebruik bijvoorbeeld een schone, droge (!) koksdoek om hete borden aan te pakken of roosters uit de oven te halen. Gebruik je doek niet om je werkbank mee schoon te maken.

PS: draag je doek nooit over je schouder, maar half in je broekzak. Op deze manier heb je hem altijd bij je, maar kunnen er geen ongelukken gebeuren (zoals blijven hangen of iets omgooien als je hem over je schouder slingert) en werk je ook hygiënischer, omdat je de doek niet in je bezwete nek legt.  

 

Tip 5: Niet lullen maar poetsen

Een gouden tip die je vast vaker hoort. Houd de schoonmaak van de keuken bij terwijl je kookt. Maak het gelijk schoon als je klaar bent met een klus en zet de spullen in de vaatwasser. Hierdoor hoef je na een lange shift niet ook nog eens een enorme puinhoop op te ruimen. Makkelijker gezegd, dan gedaan, maar routine en overzicht houden zorgen ervoor dat je de shifts makkelijker doorkomt.

Veel succes en go for it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *