Ga naar de inhoud

MASTERCLASS - ALAIN ALDERS

Ontdek hoe vegetarisch koken eengoede plek in kan nemen op jouw menukaart en wat de tips&tricks zijn om onderscheidend goed in te worden.

In deze Masterclass deelt Alain zijn kennis en geeft hij gouden tips die je direct kunt toepassen in de praktijk!

Alain, geboren Amsterdammer (1968), staat al meer dan 16 jaar aan de top van de Nederlandse gastronomie . In 2005 behaalde hij een Michelin ster en sinds 2006 is hij SVH meester-kok. De eerste kennismaking van Alain met de Horeca was het visrestaurant van zijn Oom in Amsterdam. De jonge Alain stond hierna voor de keuze om kok of bakker te worden. Hij besloot kok te worden en zei tegen zijn ouders: “Als ik dan kok word, dan wil ik tenminste een goede zijn”, hij heeft zijn woord tot op de dag van vandaag gehouden.

Alders trainde bij o.a. Dikker & Thijs in Amsterdam en het Amstel Hotel in Amsterdam. In 1989 was Alain als marinier zijn dienstplicht aan het vervullen en kwam terug in de horeca als aan komend Chef de Partie bij Hotel Corona in Den Haag. Hierna volgde de Hoefslag in Bosch en Duin om vervolgens als Sous chef in de Kersentuin in Amsterdam aan de slag te gaan. Dit was een van de belangrijke fase van zijn carrière. Alain was gefascineerd door discipline en consistentie, een troef in zijn roeping. Zijn down-to-earth en welwillendheid toonde de Patron zijn werknemers dag in, dag uit. Dit waren de ideale voorwaarden voor het accepteerden van de positie Chef-kok op het Landgoed Duin &  Kruidberg te Santpoort. Dit bedrijf transformeerde hij van een vakantie oord naar een luxe 5 sterren hotel, van banquets tot een brasserie van 100 couvert én een luxe restaurant mèt een Michelin ster.

Alain is tevens actief als gast Chef, keynote spreker en consultant voor gastronomische concepten en voedselproducenten wereldwijd. Bij Nestle op het gebied van soepen en sauzen, bij Vezet voor de ontwikkeling van nieuwe maaltijd salades en voor Vanilla Venture op het gebied van de toepasbaarheid van Sosa producten in de keuken en de patisserie. Sinds oktober 2020 heeft dit zijn volledige focus.

Op de Malediven was Alain actief als gast Chef op Velaa Private Island, een van de meest luxe resorts op de Malediven, zo ook op Sint-Maarten, Australië, Italië, Duitsland, de Holland Amerika lijn. Uiteindelijk is het deze diversiteit die de top Chef zo boeit. Of het nu gaat om een gastronomisch restaurant, brasserie of evenement, een voedselproducent of een hotelbedrijf er zijn geen beperkingen voor Alain Alders. Belangrijk is de dialoog op ooghoogte en een spannend project.

Wil je meer weten over ons aanbod aan inspirerende opleidingen & cursussen, check dan ons studieaanbod!