Meteen naar de inhoud

STAP BUDGET

Informatie over je persoonlijke STAP budget

We geven je graag de nodige info over het STAP budget, wat
je tot €1000,- euro bij ons kunt inwisselen. Even op een rijtje:

WIST JE DAT…

…je ieder jaar opnieuw STAP kunt aanvragen?

Heb je voor dit jaar nog geen STAP aangevraagd? Dan kun je maandag 3 juli opnieuw STAP aanvragen! Check HIER ons aanbod

STARTEN MET STAP IN 4 STAPPEN


Stap 1: Kies je opleiding.
Via ons studieaanbod kun je kiezen uit één van onze opleidingen. 

Stap 2: Meld je aan
Meld je aan voor de opleiding van je keuze. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen bij UWV.

Stap 3: Dien je aanvraag in bij het UWV
Je dient je aanvraag in via stapuwv.nl. Voor het eerstvolgende tijdvak kan dit vanaf maandag 3 juli 2023 om 10:00 uur. Dit doe je direct bij opening van het tijdvak. Zorg ervoor dat je ruim voor 10.00 uur klaar zit. Het budget is beperkt en op = op.

Stap 4:. Check of je aanvraag is goedgekeurd
UWV beoordeelt je aanvraag binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl om de status van je aanvraag te bekijken.

Stap 5: Start met je opleiding en behaal je diploma!
Bij goedkeuring krijgen wij bericht van UWV en zal je inschrijving definitief worden verwerkt. Je kunt dan 4 weken na de aanvraag starten.

Veel gestelde vragen

We geven je graag alvast antwoord op vragen die je wellicht hebt:

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

 

Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding als:

  • Je bent minimaal 18 jaar of nog niet met pensioen
  • jij of je partner de Nederlandse nationaliteit heeft of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie.
  • je volksverzekerd bent (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad).
  • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is.

Je doet eerste een vrijblijvende pre-order, dit is een bestelling waarbij je aangeeft graag gebruik te willen maken van de STAP SuperDeal. Dit is vrijblijvend.

Vanaf mei of juni kun je vervolgens via een persoonlijke link de bestelling definitief maken. Je krijgt vervolgens een STAP-aanmeldingsbewijs van ons.

Dit bewijs gebruik je om op maandag 3 juli 2023 om 10:00 uur je aanvraag te doen bij het UWV STAP-portaal. Als dit gelukt is kun je beginnen. 

Check ook de video hierboven, waarin je in 70 seconden een korte uitleg krijgt over het aanvragen van je STAP budget.

Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op maandag 3 juli 2023 om 10:00 uur. We raden je aan om je STAP-aanvraag in te dienen zodra het tijdvak opengaat. Het budget is beperkt en op = op, ga dus uiterlijk 9.45 uur klaar zitten met het scherm open.

Let op: bij drukte kan er een digitale wachtrij zijn bij het STAP-portaal. Is dit het geval? Sluit je venster of browser dan niet af.

Je vraagt STAP-subsidie aan via stapuwv.nl. Volg bij je aanvraag de onderstaande stappen.

 1. Log in met je DigiD.
 2. Vul je e-mailadres en telefoonnummer in.
 3. Upload je STAP-aanmeldingsbewijs wat je tegen die tijd van ons hebt ontvangen.
 4. In het veld Student-, klant of inschrijvingsnummer vul je het Studentnummer in dat je vindt op het STAP-aanmeldingsbewijs.
 5. Klik onder Selecteer uw scholing op Zoeken. Er verschijnt nu een zoekscherm.
 6. Bij Scholingsactiviteit vul je de ’Naam opleiding’ in die je ziet op het STAP-aanmeldingsbewijs.
 7. Bij Naam opleider vul je Horeca Vakcollege in.
 8. Klik vervolgens op Zoek. Er verschijnen nu één of meer opleidingen.
 9. Selecteer je opleiding in de lijst. Kies een opleiding waarachter een startdatum staat die in de maand ligt waarin je opleiding start.
 10. Klik op Selecteer en vervolgens rechtsonder op Kies activiteit.
 11. Je ziet nu dat je opleiding is ingevuld bij je aanvraag.
 12. Controleer of de Startdatum scholingsactiviteit overeenkomt met de Startdatum scholing op het STAP-aanmeldingsbewijs. Is dit niet het geval? Pas deze dan aan.
 13. Bij Einddatum scholingsactiviteit vul je de datum in die 12 maanden na je startdatum ligt. Dus bij een opleiding die start op 1 oktober 2022, kies je als einddatum 30 september 2023.
 14. Bij Uitvoeringslocatie van de scholingsactiviteit neem je de Plaatsnaam scholing over van het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit is meestal Oostzaan of Oosterwolde.
 15. Vul bij Subsidiebedrag het STAP-subsidiebedrag in dat op het STAP-aanmeldingsbewijs staat. Dit is maximaal €1000,-
 16. Ga akkoord met de voorwaarden, geef aan dat je de aanvraag naar waarheid hebt ingevuld en klik op Versturen.
 17. UWV beoordeelt je aanvraag binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl om de status van je aanvraag te bekijken.

Je kunt ook de video bekijken hierboven op deze pagina.

Je kunt 4 weken nadat je succesvol STAP hebt aangevraagd, starten.

Nee, je doet eerste een vrijblijvende pre-order, dit is een bestelling waarbij je aangeeft graag gebruik te willen maken van de STAP SuperDeal. 

 Je krijgt dan een STAP-aanmeldingsbewijs van ons. Dit bewijs gebruik je om je aanvraag te doen bij het UWV STAP-portaal. Wij krijgen vervolgens de subsidie vanuit UWV gestort. Je hoeft dus niets te betalen of voor te schieten.

Je betaalt alleen annuleringskosten als je tussen het definitief maken van je bestelling en de startdatum van de cursus, annuleert. Eventueel kun je in overleg wel kosteloos de startdatum verschuiven, als hier de mogelijkheid toe is.

Nee. Let er wel op dat je in principe geen recht hebt op subsidie als je de cursus niet afrondt. Het is van belang dat je dit dan zo snel mogelijk doorgeeft aan het UWV, zodat er voorkomen kan worden dat je subsidie moet terugbetalen. Het UWV zal dan aangeven wat je moet doen.

Je betaalt wel annuleringskosten als je tussen het definitief maken van je bestelling en de startdatum van de cursus, annuleert. Je betaalt dan de kosten die wij als opleider tot dan toe hebben gemaakt. Eventueel kun je in overleg wel kosteloos de startdatum verschuiven, als hier de mogelijkheid toe is.

UWV beoordeelt je aanvraag zo spoedig mogelijk (een paar dagen), maar in ieder geval binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl en kijk onder ‘Mijn aanvragen’ om de status van je aanvraag te bekijken.

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We maken je inschrijving pas definitief als het STAP-budget is toegekend.

Is het budget voor een tijdvak op? Dan kun je in het volgende tijdvak gewoon een nieuwe STAP-aanvraag indienen bij UWV. Wel moet de startdatum op het STAP-aanmeldingsbewijs dan worden gewijzigd, dus neem hiervoor contact met ons op via info@horecavakcollege.nl

De melding “voorlopig toegekend” betekent dat de subsidie is toegekend, op voorwaarde dat de opleiding (of een evenredig deel daarvan) ook echt wordt gevolgd. Je moet de opleiding afronden of voldoende studievoortgang boeken.

Na afloop van de scholing, of het eerste jaar van de scholing, vindt hierop een controle plaats. Heb je voldoende studievoortgang geboekt? Dan wordt de subsidie definitief toegekend. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.

Om je recht op STAP-subsidie te behouden, moet je voldoende studievoortgang hebben geboekt. Het Horeca Vakcollege levert hierover informatie aan bij UWV.

Op het STAP-aanmeldingsformulier dat je van het Horeca Vakcollege hebt ontvangen staat de einddatum vermeld. Dat betekent dat je tot die datum hebt om je opleiding volledig af te ronden. De datum die UWV aanhoudt als einddatum van (het eerste jaar van) de scholing, vind je op de toekenningsbrief die je van UWV hebt ontvangen. Deze brief vind je ook door in te loggen op stapuwv.nl.

Je persoonlijke STAP budget is inclusief btw en dit STAP aanbod ook, dus je hoeft geen btw te betalen oid.

Middel 1@2x